به گزارش شهرآرانیوز؛ «فقط سه روز میتوانید تولید کنید و هر روز یازده ساعت، یعنی از ۱۶۸ ساعت هفته فقط ۳۳ ساعت مجاز به فعالیت هستید.»، «از چند روز قبل تعدیل نیرو در واحدهای صنعتی شروع شده است و در صورت تداوم شرایط پیش بینی میشود شدت بگیرد.» همین چند جمله مرثیه کاملی است برای شرایط فعلی صنعت که اگر ادامه یابد، باید به سوگ تولید نشست. چالشی که مدیران، پایانش را به شرایط آب وهوایی گره زدهاند.
تولید در استان ما شرایط ویژهای دارد. سرمایه گذاری بیش از ۹۰ درصد حوزه صنعت در بخش خصوصی است و از نظر تعداد نیز بیش از ۹۶ درصد صنایع تولیدی خراسان رضوی کوچک و متوسط هستند. این موضوع آسیب پذیری این بخش را افزایش داده است. از طرفی استانهایی که دارای صنایع بزرگ و وابسته به دولت هستند با خرید برق سبز (با قیمت بالا) از زیر بار قطعیها شانه خالی میکنند، اما در خراسان رضوی بیشتر فعالان بخش خصوصی توان پرداخت هزینه این نوع انرژی را ندارند.
ناترازی انرژی و تعطیلی واحدهای صنعتی به کهنه روایتی تبدیل شده که هربار با سخت ترشدن شرایط جان تازهای میگیرد. حالا هم افزایش دمای هوا موجب افزایش زمان قطعیهای برق در مشترکان بخش خانگی صنعت و کشاورزی شده است.
رئیس خانه صنعت و معدن خراسان رضوی دراین باره میگوید: اکنون با مکاتبهای جدید روبه رو شدهایم که به نوعی صنعت را نشانه رفته است. طبق این بخش نامه، صنایع فقط مجازند از ساعت ۷صبح تا ۶عصر، آن هم فقط در سه روز هفته، فعالیت کنند. این درحالی است که تا چند روز قبل، ما دو روز کامل تعطیل بودیم و بسیاری از واحدهای ما تلاش میکردند این تعطیلی را با کار در روز جمعه جبران کنند.
فیروز ابراهیمی میافزاید: حالا با این ابلاغیه جدید، در واقع صنعت را تعطیل کردهاند. فقط سه روز در هفته، آن هم روزی یازده ساعت اجازه فعالیت داریم؛ یعنی ۳۳ساعت در هفته. در حالی که صنعتگر باید هزینههای یک هفته کامل را بدهد. از مالیات و سود بانکی بگیرید تا بیمه تأمین اجتماعی، اما از ۱۶۸ساعت هفته فقط ۳۳ساعت اجازه کار دارد؛ یعنی یک پنجم کار و پنج برابر هزینه.
او با طرح این سؤال که کدام صنعت میتواند این گونه ادامه دهد؟ اضافه میکند: به نظر من این تصمیم، تیر خلاص بر پیکر نیمه جان صنعت است. فقط یک روز تعطیلی صنعت، هزار میلیارد تومان به اقتصاد استان خسارت وارد میکند. این خسارت آثار مستقیم در سفره مردم دارد. کارگر بیکار میشود، تولید کم میشود، جنس گران میشود و در نهایت تورم بالا میرود. نتیجه اش هم کوچک ترشدن سفره مردم است که داریم با چشم خودمان میبینیم.
رئیس خانه صنعت و معدن خراسان رضوی با اشاره به اینکه قطع و وصل شدن مکرر برق، هم زمان بر است و هم هزینه ساز، میگوید: بسیاری از خطوط تولید ما، وقتی آغاز به کار میکنند، سه تا چهار ساعت زمان لازم دارند تا به اصطلاح ماشین آلات گرم شوند و به شرایط بهره برداری برسند. بعد از آن معمولا محصولی که در ساعات ابتدایی تولید میشود، کیفیت لازم را ندارد و اغلب ضایعات است. بنابراین، شما هر بار که تولید را متوقف میکنید و دوباره راه میاندازید، نه تنها زمان را از بین میبرید، بلکه محصول ضایعاتی هم تولید میکنید. به همین دلیل راندمان حتی به نقطه سر به سر هم نمیرسد.
ابراهیمی با اشاره به اینکه ۲۴۰هزار نفر به طور مستقیم در حوزه صنعت و معدن استان اشتغال دارند تأکید میکند: تعطیلی صنعت، یعنی معیشت ۲۴۰هزار خانوار در خطر است. اگر این تصمیم اجرا شود، حداقل ۱۰۰هزار نفر از این نیروها تعدیل خواهند شد، یعنی نیمی از ظرفیت نیروی انسانی حوزه صنعت از بین خواهد رفت.
به گفته او در صورت ادامه و تداوم این وضعیت، بسیاری از واحدها قطعا تعطیل خواهند شد و تعدیل نیروی زیادی خواهیم داشت که از چند روز پیش شروع شده و شدت خواهد گرفت.
رئیس خانه صنعت و معدن خراسان رضوی با اشاره به اینکه تقریبا ۹۶درصد صنایع استان خرد و در بخش خصوصی فعالیت دارند میافزاید: برخلاف برخی استانهای دیگر که واحدهای دولتی دارند، اینجا همه چیز بر دوش بخش خصوصی است و همین آسیب پذیری ما را بیشتر کرده است و متأسفانه در این شرایط شاهد نوعی بی عدالتی هستیم.
ابراهیمی با اشاره به اینکه برخی صنایع بزرگ که به منابع ملی متصلاند، برق را از بورس انرژی با قیمت بالا خریداری میکنند و در نتیجه برقشان قطع نمیشود، ادامه میدهد: واحدهای کوچک و متوسط، توان پرداخت این هزینههای چندبرابری را ندارند و مجبورند هفتهای فقط ۳۳ساعت فعالیت کنند که این ظلم مضاعف است.
ابراهمی میافزاید: تا سال گذشته اعلام میکردیم از سیصد روز کاری، صد روز را با قطعی انرژی از دست میدهیم. اکنون دیگر در همه سال نمیتوانیم نسبت به تأمین انرژی مطمئن باشیم، چون در زمستان هم معمولا با مشکل سوخت و گاز مواجهیم؛ بنابراین باید بگوییم با توجه به تعطیلیهای جدید، تولید حداقل۱۵۰روز در سال را عملا از دست خواهد داد.
او با اشاره به جلسه دو شب قبل ستاد انرژی استان، با مدیریت معاون عمرانی استانداری و حضور دستگاههای متولی اظهار میکند. در آنجا همه چالشهای خود را مطرح و به صراحت اعلام کردیم در صورت ادامه این شرایط واحدهای صنعتی یکی پس از دیگری تعطیل خواهند شد و موج تعدیل نیرو شدت خواهد گرفت.
رئیس خانه صنعت و معدن خراسان رضوی میافزاید: در این جلسه مقرر شد کمیسیونی با محوریت مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان تشکیل شود و بررسی کنند چگونه میتوان هم تقاضای کشوری برای مدیریت انرژی را لحاظ کرد و هم به صنایع استان فرصت فعالیت بیشتری داد. همچنین بنا شد با وزارت نیرو چانه زنی شود تا آثار این تصمیم ناعادلانه تا حدی کاهش پیدا کند و شاید کمکی به ادامه تولید شود.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی خراسان رضوی با اشاره به برگزاری جلسههای متعدد درباره تصمیم گیریهای جدید در حوزه قطع برق صنایع، میگوید: هنوز درباره برنامه جدید باوجود جلسات متعدد توافقی نشده است. فقط در جلسه روز گذشته مقرر شد مدیران شرکتهای خدماتی شهرکهای صنعتی مشهد بنا بر تقاضای خودشان با مدیریت مصرف بار توزیع مشهد جلسه داشته باشند تا برای هرکدام نسخهای متناسب با شرایطشان پیچیده شود.
جعفر فرشچی طوسی با اشاره به محدودیتهای ایجادشده توسط وزارت نیرو تأکید میکند: به منظور برون رفت از وضعیت فعلی به واحدهای صنعتی توصیه میکنیم از دیزل ژنراتور و نیروگاه خورشیدی استفاده کنند.
او در پاسخ به این سؤال که شرکت شهرکها چه برنامهای برای کاهش بار قطعیها از دوش صنعت دارد، میگوید: احداث یک شهرک صنعتی ۱۲۰۰هکتاری برای استقرار نیروگاههای خورشیدی در دستورکار شرکت شهرکهای صنعتی خراسان رضوی است که توافقات اولیه بین معاون وزیر و مدیر عامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران و مدیر عامل توانیر انجام شده است.
به گفته فرشچی مقرر شد در این شهرک زیرساخت لازم از جمله احداث خطوط و پستهای فشار قوی و فوق توزیع (طرح اتصال) توسط وزارت نیرو انجام شود و در صورت احداث نیروگاه خورشیدی معادل با مصرف برق، شهرکها و نواحی صنعتی همه شهرکها و نواحی صنعتی استان از مدیریت مصرف بار معاف شوند.